Nu ska elever i förskoleklass bli vattenvana

Simkunnighet är viktigt för att undvika olyckor men också ett krav för att få godkänt betyg i ämnet Idrott och hälsa i årskurs 6. Stockholms stad gör i år en stor och viktig satsning på vattenvana och simkunnighet för elever i förskoleklasserna. I veckan spelades en kortfilm in med Therese Alshammar där hon visar simövningar som eleverna kan träna på i klassrummet.

Satsningen på vattenvana och simkunnighet sker i flera steg:

Simsatsning 1 – Bli vän med vatten
Kostnadsfri simskola på bassäng- och strandbad i sommar till barn födda 2011–2012. Skolans roll är att informera barn och vårdnadshavare om satsningen. Föräldrarna kommer med start i vecka 21 själva att kunna boka in sina barn på stockholm.se/vattenvan. 

Varje förskoleklass i Stockholms stad får under vecka 21 information om simsatsning 1. I en kortfilm visar Therese Alshammar olika simövningar som lärarna kan göra tillsammans med eleverna i klassrummet. Varje förskoleklass får en klassuppsättning med information till föräldrarna och gnuggis-tatueringar till barnen föreställande en glad vattendroppe. 

Simsatsning 2 – Simskola i höst
Skolan får under vecka 21 också ett erbjudande om att boka simlärarledd vattenvanaträning/simskola i fasta grupper vid fyra tillfällen i höst. Bokningen av höstens simskoletider behöver skolan göra innan sommarlovet. 
 
Simsatsning 3 och 4
Möjlighet till badårskort och utbildning för pedagoger. Mer information kommer inför höstterminen.

Kontakt

Om du har frågor och funderingar, kontakta Ellinor Nilsson, ellinor.nilsson@edu.stockholm.se, tel 076 – 124 85 44 som samordnar simsatsningen i Stockholms stad.

Dela: