Skolmatsalen

Vår kökschef Torbjörn Holmberg leder vår kompetenta bespisningspersonal och de gör allt för att alla våra elever ska få en trevlig lunchstund.

Om du har några frågor kring skolmaten når du Torbjörn enklast på mail Torbjorn.holmberg@stockholm.se

Skolmaten på Bäckahagens skola

Bäckahagens skola erbjuder näringsriktiga och vällagade skolmåltider som ger goda förutsättningar för att orka med skoldagen. Skolmåltiden är att betrakta som en del av utbildningen och ska bidra till att eleverna får kunskaper och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan och miljön. Vi följer Livsmedelsverkets råd och rekommendationer om näringsinnehåll och livsmedelsval.

Maten som serveras har hanterats korrekt och är säker ur såväl hygieniskt perspektiv som för elever i behov av specialkost. Nötter, mandel, jordnötter, sesamfrö får inte förekomma i skolans måltider. Specialkost av religiösa och etiska skäl ska i möjligaste mån tillgodoses.

Vi har flera huvudrätter att välja mellan, varav en vegetarisk, en fiskrätt samt en soppa.  Det finns dagligen ett variationsrikt salladsbord, bröd, bordsmargarin, mjölk och vatten. Lunchen kompletteras med rätter från föregående dag. Tack vare detta varierade utbud behöver specialkost endast beställas då eleven har särskilda behov av anpassning kring maten.

Specialkost

Elever som kan äta av det vanliga utbudet behöver inte lämna in specialkostblankett, till exempel fläskfri eller vegetarisk mat. Ej heller behövs specialkost vid nöt allergier, då skolan är nöt- och fröfri. Vårdnadshavare bör dock se till att mentor har kännedom om detta samt vilka åtgärder som ska vidtas vid händelse av en reaktion.

Elever som ska lämna in blankett om specialkost men då läkarintyg ej är nödvändigt är vegan mat eller vid behov av laktosfri mat. Dessa elever ska ringa på klockan vid köket för att få hjälp med vad de kan välja. Kontakta skolsköterska eller kökschef om ni är osäkra om läkarintyg behövs.

Elever som av medicinska skäl behöver specialkost ska lämna in blankett om specialkost samt läkarintyg. Läkarintyget behöver inte förnyas varje år utan endast vid förändringar. Kontakta gärna skolsköterskan för att se om läkarintyg finns i journalen sedan tidigare. Nya läkarintyg ska både till kök och skolsköterska. Dessa elever ska ringa på klockan vid köket för att få hjälp med vad de kan välja. I vissa fall behöver denna mat serveras direkt från köket och kommer ej i kontakt med övrig mat.

Vissa intyg kan skolsköterskan skriva i samråd med antingen vårdnadshavare, mentor, kökschef, skolläkare eller skolledning och kan handla om anpassningar som behövs för att klara skoldagen.

Beställningsblankett delas ut av mentor eller hämtas av vårdnadshavaren själv på skolans hemsida  och lämnas korrekt ifylld till köket. Det är viktigt att bifoga ett foto på barnet.